SRK:n julkaisumyymälä

Julkaistu 14.11.2018

Kauniin realistista

– Äiti, mikä se oli se kiitos erillä kielellä, kysyy viisivuotias Salli ehkä neljännen kerran vuorokauden sisään. – Se lausutaan spasiiba, vastaan taas.

Muun muassa tähän venäjänkieliseen sanaan tutustuimme, kun sain käsiini uunituoreen, kauniisti kuvitetun kirjan Pinja ja Paulus. Kirjaan on koottu Siionin keväässä seikkailleiden tuttujen lasten, Pinjan, Pauluksen ja naapurin Iisan, tarinoita. Säännöllisesti Siionin keväässä vuosina 2014–2018 julkaistut kertomukset on kirjoittanut Taina Pyysaari ja kuvittanut Liisa Seppänen.

Kirja on rakennettu vuodenkierron mukaan, alkaen syksystä ja päättyen kesäisiin kertomuksiin. Lapsentasoinen kerronta tempaa aikuisenkin mukaansa: kirjoittaja on päässyt jutuissaan lasten tasolle ja pystyy kuvaamaan heidän tunteitaan ja tapahtumiaan hyvin todentuntuisesti. Kirja antaa realistisuudellaan mahdollisuuden käsitellä kipeitäkin aiheita turvallisesti, kun tarinat päättyvät lohdullisesti.

Salli istuu hiirenhiljaa paikoillaan, kun luen kirjaa. Yhdessä tarinassa Paulus pudotti isoveljensä puhelimen maahan, ja se menee rikki. Kun puhelin tipahtaa ja kirjoittaja kuvaa lapsen kauhistusta ja pelkoakin, painuu Sallin hartiat kasaan ja pää painuu syliini. Kun tilanne maailman parhaan isän ansiosta ratkeaa, kuuluu Sallin suusta helpottunut huokaus:
– Huh, olipa hyvä!

Ekaluokkalainen Helmi käväisee myös kirjanlukutilanteessa. Kuunneltuaan hetken hän sanoo:
– Ihan hieno kirja! Tuollaisia tapahtumia sattuu kaikille.

Sallin mielestä mukavin juttu oli se, kun Iisa ja hänen isänsä käyvät hakemassa heille joulukuusen.
– Tuo on niiiin ihana tuo puu, ku siinä on lunta oksilla.

Kirjan kuvitus onkin kauniilla tavalla realistista. Värikkäästi kuvitettujen henkilöiden kasvoilta heijastuvat tunteet hyvin selvästi.

Kuvitus kiinnostaa monenikäistä. Vajaa kaksivuotias Niilo jaksaa kirjanlukutilanteessa istua paikoillaan noin puoli minuuttia. Sen jälkeen vieressä oleva legokasa alkaa houkuttaa enemmän, kunnes yhtäkkiä hän huomaa kirjan takakannessa olevat autot ja sieppaa kirjan kesken lauseen itselleen:

– Auto, auto, auto, kuuluu iloisesti.
– Tyytii, tyytii, tyttö tyytii.
Ja toden totta, siellä takasivulla on Pinja auton kyydissä.

Teksti: Sirkka Lehto

Teksti on julkaistu Julkaisukuvastossa, joka on ilmestynyt 14.11.2018.

Ostoskorisi on tyhjä