SRK:n julkaisumyymälä

Julkaistu 12.6.2019

Ajankohtainen kirja aviopareille

Harri Vähäjylkän Tahdon kuvaa erilaisten pariskuntien elämää seurusteluvaiheessa ja avioliitossa. Kirja koostuu muutaman sivun mittaisista kertomuksista. Niissä käsitellään vaihtelevia elämäntilanteita ja haasteita, joita nuoret ja vähän vanhemmatkin parit kohtaavat: rakkauden ja luottamuksen säilyttämistä, parisuhteen hoitoa, rakentavaa keskustelua ja elämän kiperiä kysymyksiä uskovaisten ihmisten näkökulmasta. Jokaisessa tarinassa on eri päähenkilöt.

Tuokiokuvia elävästä elämästä

Kirjan dialogi on luontevaa ja siksi miellyttävää lukea. Kerronta ja tyyli tempaavat mukaansa ja pitävät otteessaan: Osasin kyllä ajatella, kuten kuka tahansa täysipäinen aikuinen. Ei motoriikka ollut samanlaista kaksivuotiaalla kuin 12-vuotiaalla. Eikä lapsi tahallaan ärsyttänyt vanhempaansa, kun piirsi tussilla seinään. Silti noissa tilanteissa en osannut ajatella sitä. Aiemmin, ennen omia lapsia, olin nähnyt tuollaisissa tilanteissa huumoria. Välillä kertomuksissa käsitellään vaikeita asioita, kuten luottamuksen horjumista parisuhteessa tai arjen uupumista. Toisinaan kirjoittaja kuvaa onnellisen pariskunnan hupaisaa keskustelua elämän pienistä iloista. Koska kirja koostuu useista lyhyistä teksteistä, sitä voi nautiskella palan kerrallaan. Siten se soveltuu myös sellaiselle, joka ei muuten niin hanakasti lukisi.

Jokainen lukija löytää varmasti tästä kirjasta asioita, jotka koskettavat itseä. osattu sanoittaa monia tuntemuksia, jotka saattavat omassa elämässä mietityttää. Vaikeita teemoja käsittelevissä kertomuksissa löytyy yleensä jokin ratkaisu, eikä lukijaa jätetä yksin ongelmien kanssa. Kirjan läpäisee ajatus siitä, miten tärkeää on luottaa Jumalan hyvään johdatukseen elämän eri vaiheissa. Näin kirjan kertomukset ovat turvallisia ja terapeuttisiakin.

Sykähdyttävä lukukokemus

Kirjan ehdoton vahvuus on mielestämme siinä, että kertomusten päähenkilöiden elämänläheiset ja sopivalla syvällisyydellä käydyt keskustelut tuovat lukijan lähelle asioita, joita lähes kaikki parit pohtivat. Kirja ei valista tai saarnaa, vaan jättää tilaa lukijan mietteille. Silti se välittää uskosta nousevia elämänarvoja. Tyyli toimii erinomaisesti; se ei luo tuntua ylhäältä alas tulevasta viestistä. Päähenkilöt ovat iloineen, suruineen, epäilyksineen ja mietteineen hyvin samaistuttavia.

Kertomuksissa toistuu keskustelun merkitys avioliitossa. Yksi kirjan tehtävistä onkin muistuttaa aviopuolisoita siitä, miten tärkeää avioliitossa on muistaa toisen tunteiden huomioon ottaminen ja päivittäinen rakkauden ja huolenpidon osoittaminen. Tässä tehtävässä kirja onnistuu mielestämme erinomaisesti. Kirjan luettuamme kävimme paljon keskustelua sen teemoista keskenämme ja ystävien kanssa.

Kirja sopii kaikille avioliitossa oleville. Erityisen hyvin se sopii nuorille pareille, jotka suunnittelevat avioitumista tai elävät jo keskellä lapsiperheen ruuhkaa tai lapsettomuuden hiljaisuutta. Kirjan teemat ovat ajatuksia herättäviä elämäntilanteesta riippumatta.

Teksti: Saara ja Sauli Tervaniemi

Teksti on julkaistu Suviseurakuvastossa, joka ilmestyi 12.6.2019.

Ostoskorisi on tyhjä