SRK:n julkaisumyymälä

Ettekö ole lukeneet? – Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen on kokoelma lyhyitä tekstejä, jotka antavat äänen Raamatun henkilöhahmoille. Esiin nousee inhimillistä kärsimystä, pettymystä ja torjumista, mutta kirkkaimmin näyttäytyy uskomisen ilo ja vahva luottamus Jumalaan.

Suurin osa kirjan teksteistä on julkaistu Päivämiehen nuorille suunnatun Kapsäkki-liitteen kolumneina. Alkuperäinen julkaisupaikka näkyy teksteissä.

− Tekstit on tarkoitettu helposti luettaviksi. Olen myös yrittänyt kirjoittaa niin, että kiinnostus heräisi heti alkuun, kirjan kirjoittanut Tapio Holma toteaa.

Kokoelman tekstien otsikot kertovat, millaisesta tekstistä on kyse. Teoksen ensimmäisen osan kirjoitukset ovat lyhyitä henkilökuvia. Toisessa osiossa henkilöitä lähestytään heidän nimiensä kautta – mikä on Raamatun henkilöiden nimien merkitys. Kolmannessa osiossa tekstien otsikot ovat kysymyksiä, ja teksteissä esitellään tilanne, jossa kysymys on noussut esille.

Kokoelman viimeinen osio poikkeaa tyylillisesti muusta teoksesta, sillä tässä luvussa henkilöt ovat ”Mestarin puhuttelussa”. Holma on eläytynyt esimerkiksi Jeesuksen parantaman halvaantuneen ajatusmaailmaan ja kuvaa hänen tunteitaan: Minä joudun nyt miettimään elämäni uudelleen: Miten opin elämään terveenä liki neljänkymmenen vuoden sairauden jälkeen? Ja toinen asia: Mitä on synti, jota minun on vältettävä? Ainakaan se ei ole pikkutarkkojen sääntöjen rikkomista. Mutta jotakin väärää minun elämässäni on ollut. Eihän hän muuten olisi sanonut: ”Älä enää tee syntiä.” Minun on etsittävä hänet käsiini ja kysyttävä.

Lyhyet tekstit nostavat esille koskettavia havaintoja ja pysäyttävät Raamatun sanoman äärelle. Ne sopivat tauoksi arjen keskelle niin hiljaa itsekseen luettuna kuin yhdessä ääneen lukien.

− Olen ajatellut, että kirjoitelmat voivat toimia myös hartaushetkien lukukappaleina, ehkäpä myös perheen kesken ääneen luettuina, Holma toivoo.

Mielenkiintoisen lisän teokseen tuo se, että kokoelman esittelemät henkilöhahmot eivät välttämättä ole lukijalle ennestään tuttuja. Epätavallinen on esimerkiksi profeetta Hoosean ja hänen perheensä tarina.

− Hoosea joutui perhe-elämässään havainnollistamaan profeetallista sanomaansa hätkähdyttävällä tavalla: hän solmi avioliiton huonomaineisen naisen kanssa ja antoi lapsilleen kielteiset nimet. Esimerkiksi tyttären nimi Lo-Ruhama tarkoittaa ei-rakastettua. Ajattelen, että tämä kaikki vaati poikkeuksellista kuuliaisuutta. Samalla kaikessa siinä havainnollistuu voimakkaasti Jumalan pyhän tuomion ja pyhän rakkauden taistelu, Holma pohtii.

Ettekö ole lukeneet? madaltaa kynnystä tarttua Raamattuun. Jokaisen tekstin lopussa on viite, jonka avulla tekstissä käsitelty raamatunkohta on helppo löytää. Puhuttelevat tekstit herättävät halun lukea lisää. Kokoelma on kuin kartasto, joka helpottaa liikkumista Raamatun lukuisten kirjojen parissa.

Teksti: Laura Hatva

Teksti on julkaistu Julkaisukuvastossa, joka ilmestyi 3.4.

Ostoskorisi on tyhjä