SRK:n julkaisumyymala

Kuusamon rauhanyhdistyksellä julkistettiin sunnuntaina 18.3. äänite Kuin leivot taivaan alla, joka sisältää Siionin lauluja Kuusamosta. Äänitystilaisuus oli Kuusamon Pyhän Ristin kirkossa uudenvuoden aatonaattona.

Levyn nimikkolaulu on Siionin laulu 223: Ne jotka kyynelsilmin. Levyllä olevan nimikkolaulun on säveltänyt Kuusamossakin kanttorina toiminut Yrjö Koskimäki ja sanoittanut kuusamolainen Aadolf Suoraniemi Psalmin 126:5–6 pohjalta.

Toinen merkittävä kuusamolainen sanoittaja on Jaakko Suoraniemi, jonka sanoittamia lauluja on uudella levyllä kolme.

Laulut lohduttavat

Äänitteellä on sekä rakkaiksi tulleita vanhempia lauluja, joita on uudistettu, että uudempia Siionin lauluja, joita ovat säveltäneet kuusamolaistaustaiset Laura Räihä ja Lauri-Kalle Kallunki.

– Laulut vahvistavat uskoa, rohkaisevat ja lohduttavat. Keskeistä niissä on kutsu tulla omistamaan anteeksiantamuksen evankeliumi omakohtaisesti, Kallunki kirjoittaa äänitteen esittelytekstissä.

Kutsu uskomaan

Uusi levy on SRK:n 127. äänite. Julkaisujen tehtävänä on tukea kristittyjen uskonelämää, välittää kristillisiä arvoja ja elämäntapaa.

– Julkaisut välittävät kristillisyyden sydänääniä lukija- ja kuulijakunnalle. Laulut ovat sydämen uskon tulkkeja ja välittävät kutsua Jumalan valtakuntaan. Siionin laulut ovat kaikuneet pitkään myös Kuusamossa kirkossa ja seurapaikoissa, SRK:n kustannuspäällikkö Olli Lohi totesi tilaisuudessa pitämässään puheenvuorossa.

Lohi kävi läpi historiaa ja paikkakunnalla asuneiden henkilöiden vaikutusta lauluperinteen edistämiseen Kuusamossa. Kuusamon kirkkoherraksi vuonna 1748 tuli Johan Gustaf Kranck, jonka kodissa laulettiin hengellisiä lauluja ja virsiä.

Pertti Ervasti on kirjoittanut Kuusamon Rauhanyhdistyksen historiikin Seuratkaa minua, jossa hän on kuvannut herätyksen alkuvaiheita Kuusamossa 1860-luvulla. Pirttiseurat ja yhteinen laulaminen vakiinnutti muotonsa tuolloin.

Joulu on läsnä

Äänitteen työryhmän puheenjohtaja Lauri-Kalle Kallunki muisteli puheenvuorossaan viime uudenvuoden aatonaaton iltaa Kuusamon Pyhän Ristin kirkossa, kun runsaan seuraväen laulu kaikui voimallisena äänitettä varten.

Hän palautti mieleen, kuinka joulu oli läsnä äänitteen teossa, sillä laulujen harjoitustilaisuus Kuusamon rauhanyhdistyksellä ajoittui adventtiin, äänitys joulun aikaan ja julkistaminen marianpäivään.

Teksti: Marita Kantola Kuva: Ukko-Pekka Jaakkola

Ostoskorisi on tyhjä