SRK:n julkaisumyymälä

SRK:n uusin äänite Herra, hoida lastasi päättää kolmen levyn sarjan, jonka ensimmäisessä osassa on virsiä keskiajalta uskonpuhdistukseen ja toisessa uskonpuhdistuksen ajalta.

Kuoronjohtaja Merja Lohilahti muotoilee levyn saatesanat näin:

– Tämän levyn virsien sanoma tiivistyy Jumalan käsittämättömään huolenpitoon, Pyhän Hengen voimaan ja uskon tuomaan turvaan. Monissa tämän ajan lauluissa rukoillaan sitä, että pysyisimme sydämeltämme puhtaina ja hengeltämme raittiina. Kiitostakaan ei unohdeta.

Myös levyn tenorisolisti Mikko Salakari pitää äänitteen sisällön erityispiirteenä opillista raittiutta. Virret ovat vanhoja ja tuttuja. Seurakansa on tottunut veisaamaan niitä. Sen puoleen Mikko Salakarinkaan ei tarvinnut erityisesti ponnistella ennen äänitystilaisuutta:

– Sillä tavalla kahta kättä heilutellen sai mennä äänittämään, mutta onhan itse äänitysprojekti kovaa työtä. Ja itse pääsin siinä kaikkein vähimmällä kolmen laulun kanssa, mutta kuoro saa painaa hommia hartiavoimin.

”Kovaa työtä” on sanapari, jota kuorossa laulava Mikon sisko Jenni Salakari käyttää hänkin luonnehtimaan äänityspäiviä. Molemmat toteavat kuitenkin, että intensiivisestä rupeamasta huolimatta projekti oli mukava ja antoisa ja ilmapiiri lämmin.

Edellisen kerran Mikko Salakari kertoo laulaneensa SRK:n äänitteellä 20 vuotta sitten, silloin kuorolaisena. Jenni Salakari puolestaan on ollut SRK:n äänitteillä kuorolaulajana pariin otteeseen viime vuosina. Herra, hoida lastasi -levyn kanssa hän sai kyllä kokea uuttakin, sillä häneltä pyydettiin levyn kannen kuvittamista.

– Virsien sanomaan ja tunnelmaan oli vaivatonta virittäytyä, kun kerran lauloin kuorossa. Monissa lauluissa puhutaan tiestä. Idea lähti vetämään siihen suuntaan, että kannessa olisi valoisa vanha tie, joka kutsuisi kulkemaan, Jenni Salakari kuvailee.

Lopputulos onkin juuri sellainen, kirkas ja kutsuva.

Moni on käyttänyt lahjojaan levyn syntymisen eteen, kuten Merja Lohilahti saatesanoissaan kertoo. Tampereen alueelta koottu kamarikuoro laulaa. Tarvitaan kuoronjohtaja, solisti ja säestys. Äänitteellä Olli Kinnunen säestää uruilla, selloa soittaa Anna Liukkonen ja kolmessa virressä kuullaan jousikvintettiä. Tekniseen toteuttamiseen tarvitaan omaa osaamista. Miksi kaikki tämä vaivannäkö? Merja Lohilahti vastaa:

– Siksi, että Jumalan valtakunnan sanoma saisi tänään ja vuosienkin jälkeen koskettaa kuulijaa. Että kuulija voisi tulla lohdutetuksi ja saisi iloa arkisiin päiviinsä. Siksi näitä levyjä tehdään.

Uutinen on julkaistu Päivämiehessä 13.9.2017.

Teksti: Elina Peltomaa

Kuva: Timo Uljas

Ostoskorisi on tyhjä