SRK:n julkaisumyymälä

Kodin kuvaraamatun on kirjoittanut ja kuvittanut nivalalainen Raimo Österberg. Se sisältää lyhyitä ja helposti ymmärrettäviä raamatunkertomuksia, joista jokaista elävöittää kerrontaa tukeva kuva. Kirja sopii kaikenikäisille, mutta se on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille.

– Kirjan tekstistä on pyritty saamaan niin helposti ymmärrettävää, että lukemaan oppinut lapsi voisi omaksua sen kertomukset, kertoo Raimo.

– Samalla kuitenkin toivon, että se kuluisi myös aikuisten kädessä ja tekisi tutuiksi myös harvemmin kuultuja raamatunkertomuksia. Toivon, että kirjaa tutkittaisiin perheissä yhdessä, ja että se saisi lukijansa entistä useammin tarttumaan myös oikeaan Raamattuun, Raimo lisää.

Kuvittajana ja kirjoittajana

Kodin kuvaraamattu sisältää 210 kuvaa. Kuvista 90 Raimo on alun perin tehnyt SRK:n Lasten ystävä -pyhäkouluopasta varten. Oppaan valmistuttua vuonna 2010 syntyi idea kuvaraamatusta. Raimo jatkoi kuvitustyötä.

– Kuvitustyö oli lopuillaan, kun minut valittiin myös kuvaraamatun kirjoittajaksi. Kirjan teksti syntyi kuluneen vuoden aikana tiiviissä yhteistyössä lukuryhmän kanssa, Raimo kertoo.

Kirjan teossa on pyritty siihen, että kirja olisi uskollinen Raamatun sanomalle.

– Silloin se voisi olla rohkaisuna uskonelämässä ja kutsuna Jumalan valtakuntaan, toteaa Raimo.

Kuvittamisessa Raimon tavoitteena oli saada jokaiseen kuvaan mahdollisimman paljon itse kertomuksesta.

– Siksi koetin lukea tekstin huolellisesti ja eläytyä kertomusten tapahtumiin. Keräsin suuren määrän monenlaista kuva-aineistoa kuvitustyöni tueksi ja etsin ideoita kuviini muun muassa kuvaraamatuista, taideteoksista ja valokuvista, kertoo Raimo kuvitustyöstä.

Kuvituksella onkin kuvaraamatussa tärkeä tehtävä.

– Raamatunkuvituksen tehtävänä on tukea tekstiä, helpottaa ymmärtämistä ja auttaa mieleen painamisessa. Kuva helpottaa – varsinkin lasten kohdalla – myös aiheeseen keskittymistä, pohtii Raimo.

Antoisaa työtä Raamatun parissa

Raimon mukaan noin kymmenen vuotta kestänyt työskentely kirjan parissa on ollut todella antoisaa ja mielenkiintoista.

– Antoisinta työssä oli se, kun Raamatun kertomusten rikkaus ja syvällisyys avautui vuosien varrella eteeni entistä voimakkaammin ja puhuttelevammin, Raimo pohtii.

Raimo kertoo saaneensa matkan varrella lukuisia korjaus- ja parannusehdotuksia kuviin pyhäkouluoppaan työryhmältä, kirjan lukuryhmältä ja vielä toimitusneuvostolta. Kirjan syntyminen onkin tiiviin yhteistyön tulosta.

– Vaikka nimeni on mainittu Kodin kuvaraamatun kirjoittajana ja kuvittajana, koen, että tämä kirja ei olisi syntynyt ilman pitkäaikaista ja kiinteää yhteistyötä. Olen hyvin kiitollinen kaikesta saamastani tuesta ja avusta. Jumala on yhteistä työtämme siunannut, toteaa Raimo lopuksi.


Teksti: Marika Sääskilahti

Ostoskorisi on tyhjä