SRK:n julkaisumyymälä

Ennakkovaroitus: Älä aloita lukemaan Taina Pyysaaren nuortenromaania Yhden Een kesä kovin myöhään illalla. Sinulle voi käydä niin kuin minulle: kirja imaisee mukaansa heti alkusivuilta, ja se pitää lukea heti kannesta kanteen.

Yhden Een kesä on peruskoulun päättävän Emmin kasvutarina. Se vie lukijan tämän päivän uskovaisen nuoren elämään: kotiin, kouluun, tenniskentälle, melontareissulle, suviseuroihin ja maakunnallisiin.

Yläkoulun viimeisillä viikoilla Emmin elämä tuntuu heittävän kuperkeikkaa. Hänen ainoa ystävänsä Ellu on lähdössä koko kesäksi pois, kauas! Kesäloman alkaessa Emmi tuntee olevansa ainoa, jolla ei ole ystäviä eikä mitään tekemistä. Yllättäen kesä tuo mukanaan monenlaisia ennalta-arvaamattomia kuvioita, uusia harrastuksia ja kiinnostavia ihmisiä.

Kirja sopii hyvin yläkouluikäisille tytöille ja pojille. Päähenkilö Emmi on tyttö, mutta kirja kertoo myös poikien elämästä. Päähenkilön seitsemän veljeä ja isä tuovat mukaan miesnäkökulmaa, samoin ohi huristeleva ja kättä nostava mopopoika, jonka henkilöllisyys selviää Emmille ajan mittaan.

Kirjassa puhuttelee aitous. Uskovaisen nuoren elämä, sen valinnat, rukouksen voima ja anteeksi pyytäminen ja antaminen tulevat esille luontevasti. Ongelmia ei analysoida aikuisen tavoin vaan niitä käsitellään nuoren ajatusmaailman kautta. Kirjan kieli on nuorten puhekieltä, ja replikointi on luontevaa ja elämänmakuista.

Kirjassa on monia tasoja ja teemoja. Jo kirjan alkuvaiheessa lukija huomaa, että se kertoo yksinäisyydestä, ystävyydestä, läheisriippuvuudesta ja hylkäämisen pelosta. Syömishäiriö nousee keskeiseksi kysymykseksi: Laihisblogin seuraaminen on Emmille jonkinlainen pakkomielle, vaikka sen lukeminen ei tuota hyvää mieltä. Vaikka kirjassa käsitellään vaikeita asioita, elämää ei missään vaiheessa kuvata toivottomaksi. Päähenkilön elämässä kantavia voimia ovat luottamuksellinen suhde omaan äitiin ja henkilökohtainen usko. Jumala johdattaa elämää, vaikka luottamus siihen välillä rakoilisikin.

Kirja ei onneksi anna päähenkilön elämään liian valmiita vastauksia. Kirjan viimeisessä luvussa Emmi ei ole vielä voittanut läheskään kaikkia omia pelkojaan. Mutta se luo lukijan mieleen tulevaisuuden toivon ja ajatuksen, että elämä antaa Emmille keinoja selvitä ongelmistaan.

Mutta kuka on tuo kirjan salaperäinen mopopoika? Mistä tulee härkälinnun nimi? Miten maakunnalliset seurat sujuvat ilman Ellun seuraa? Palaako kahden Een tiimi kesän jälkeen? Näihin kysymyksiin löydät vastauksen lukemalla Yhden Een kesän.

Teksti: Taina Palola

Ostoskorisi on tyhjä