SRK:n julkaisumyymala

Julkaistu 28.10.2015

Ilosanoma lapsille

Ilosanoman on kirjoittanut ja kuvittanut haukiputaalainen Mirkka Syrjälä. Kirja julkistetaan Helsingin rauhanyhdistyksellä 15.11.2015.

Idea kirjan tekemiseen tuli Mirkalta itseltään, kun hänen esikoisensa alkoi noin viisivuotiaana kysellä uskomiseen liittyviä ja muita syvällisiä asioita: Kuolevatko kaikki ihmiset? Mikä Jumala on?
Kysymyksiä pohtiessaan Mirkka alkoi miettiä, olisiko SRK:lla sellaista lastenkirjaa, josta tällaisiin mietteisiin voisi löytyä vastauksia.

Yksinkertaisesti ja lempeästi

Mirkan ajatus kirjan tarpeellisuudesta vahvistui hänen pitäessään päiväkerhoa. Parin kuukauden kerhonpidon jälkeen lapset olivat tutustuneet ohjaajaan sen verran hyvin, että rohkenivat osoittaa kerhotädille kiinnostuksensa Raamatun kertomuksia kohtaan.
Erityisesti yksi kerta on Mirkalla jäänyt mieleen. Aiheena oli ollut kertomus, jossa Jeesus menee temppeliin ja hänen vanhempansa etsivät häntä. Kerhossa Jeesuksen kerrottiin vastanneen vanhemmilleen, että miksi te minua etsitte, minähän olin Isäni luona. Lapset olivat alkaneet kysellä, eikö juuri hänen isänsä, Joosef, häntä etsinyt. Kerho-ohjaajan kertoessa vastausta lapset olivat kuunnelleet aivan hiljaa. Lasten kiinnostus oli vaikuttavaa.
Mirkalla vahvistui ajatus, että ehkä tilausta olisi kirjalle, jossa uskon perusasioista kerrottaisiin yksinkertaisesti ja lempeästi.

Yksittäisistä kertomuksista kokonaisuudeksi

– Lapsilla saattaa olla hajanainen kuva Raamatusta; he ovat kuulleet yksittäisiä kertomuksia, mutta eivät tiedä esimerkiksi sitä, miksi Jeesus syntyi ja kuoli, Mirkka miettii.
Siksi kirja kertoo Raamatun tapahtumista maailman luomisesta sen loppumiseen saakka. Kirjassa kerrotaan syntiin lankeamisesta, Jumalan antamasta pelastuslupauksesta ja Vapahtajan sovitustyöstä sekä seurakunnan muodostumisesta – koko pelastushistoriasta tiivistetysti.
– Kirjassa asiat kerrotaan niin kuin äiti kertoisi ne lapselleen, Mirkka summaa.
Vaikka Ilosanoma on suunnattu ensisijaisesti 6–8-vuotiaille, sen teksti ja kuvitukset ilmaisevat pelastushistorian vaiheita kiinnostavasti kenelle tahansa.

Kuvittaja ilmaisee omaa näkemystään

Mirkka on sekä kirjoittanut että kuvittanut kirjan, mutta kuvitus tuntuu hänestä omemmalta ilmaisukeinolta. Hän on kuvittanut aiemmin kaksi SRK:n lastenkirjaa: Jeesus, joulun lapsi ja Mooses-vauva, mutta Ilosanoma on ensimmäinen, jonka hän myös kirjoitti.
Kuvituksen tekeminen on ollut mukavaa – kirjassa nähdään uudenlaisiakin näkökulmia Raamatun kertomusten kuvitukseen. Luonnollisesti tavoitteena on, että kuvat auttavat ymmärtämään tekstiä. Kuvia katsellessaan lapsi myös jaksaa paremmin kuunnella kertomusta.

Mirkka kertoo, että tekstin työstäminen oli välillä haastavaa, koska kirjoittamisesta ei niinkään ole kokemusta. Hän kuitenkin kokee, että vinkkejä ja apua on ollut hyvin saatavilla:
– Sain kirjoittamiseen paljon apua kustannustoimittajalta ja lukuryhmältä, Mirkka kiittelee.
Käsikirjoitus on käynyt usean luettavana, ja Mirkan mieli on luottavainen.

Uskontunnustus kivijalkana

– Projektin aikana on tullut itselläkin luettua paljon Raamattua, hän kertoo. Tutustuminen Raamattuun on lisännyt tunnetta, että uskoon liittyvistä asioista kerrottaessa tunnelman kuuluu olla valoisa ja toiveikas.
Uutuusteos rakentuu uskontunnustuksen pohjalle, sillä siinä kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi, mikä on tärkeintä. Siinä myös tulee selkeästi esille, mihin uskomme: kolmiyhteiseen Jumalaan – Isään luojana, Poikaan lunastajana ja Pyhään Henkeen pyhittäjänä.

Teksti: Anne Puhakka

Ostoskorisi on tyhjä