SRK:n julkaisumyymälä

Julkaistu 28.10.2015

Joulutunnelmaa sanoitta

KARJASILLAN KIRKOSSA OULUSSA kuuluu seesteinen, rauhallinen, kaunis joulumusiikki. On lämmin elokuun maanantai-ilta. Kirkossa on meneillään SRK:n uuden joululevyn äänitykset. Levylle tallennetaan soittimilla tuttuja joululauluja. Pääinstrumenttina ovat urut, ja lisäksi jousikvartetti on monessa mukana. Myös kaksi huilua, piano, oboe sekä käsikellot kuuluvat usealla kappaleella. Uusi levy koostuu suurimmaksi osaksi tunnetuista joululauluista.

– Tämä on SRK:n ensimmäinen pelkästään soittimilla toteutettu levy, kertoo SRK:n musiikkituottaja Juha Hakulinen. – Aiemmin on kyllä ollut pari yksittäistä instrumentaalikappaletta mukana laulu-levyillä.

Melodiat luovat mielikuvia

Jouluiseen tunnelmaan ei Hakulisen mukaan ole ollut vaikea päästä:
– Musiikki yllättää. Se luo helposti jouluisen tunnelman: mieli alkaa automaattisesti hapuilla sanoja pelkästä melodiasta, hän kuvailee.

Idea instrumentaalisesti toteutetulle levylle on lähtenyt liikkeelle toivomuksesta. Hakulisen mukaan joululaulut on turvallinen tapa aloittaa, sillä jouluinen musiikki on niin tuttua, että se itsessään värittää ja välittää joulun tunnelmaa. Lisäksi joulumusiikki herättää ihmisissä jouluisia mielikuvia ja välittää sanomaa sanoittakin.

Olisiko tässä alku uudenlaiselle SRK:n levysarjalle? Hakulinen ei osaa varmaksi sanoa instrumentaalilevyjen jatkosta mitään – se riippuu tämän levyn vastaanotostakin. Mahdollisesti myös Siionin lauluista ja virsistä voitaisiin toteuttaa vastaava; tutuista lauluista instrumentaaliversiot.

Teksti: Anne Puhakka

KÄSIKELLOJEN ÄÄNI SYNNYTTÄÄ JOULUMIELTÄ

Käsikelloja käytetään Pohjois-Amerikassa koulusoittimina, mutta Euroopassa ne eivät ole löytäneet vielä vakiintunutta asemaa. Kuopiossa Sibelius-Akatemian ainejohtajana toimivaa Seppo Kirkistä voidaan pitää ”käsikellopioneerina” Suomessa. Käsikellojen maahantuonnin lisäksi Seppo myös harrastaa itse niiden soittamista.

Minkälaisesta soittimesta on kyse?

– Käsikello on pronssista tehty kellosoitin, jossa on tietylle säveltasolle viritetty kello ja käsikahva soittamista varten. Kellon sisällä on kieli, joka lyö kelloa. Soittoa voidaan säädellä lyöntivoiman avulla. Kellot asetellaan soittoalustalle usein pianon koskettimien mukaiseen järjestykseen.

Mitä käsikelloilla voidaan soittaa?

– Käsikelloilla voidaan soittaa kaikenlaista musiikkia. Yksin soitettaessa niillä voi soittaa esimerkiksi sävelmän melodiaa. Kuorossa eli ryhmässä voidaan soittaa leveitä sointuja, jopa orkestraaliseen tapaan.

Vaatiiko käsikellojen soittaminen erityisiä valmiuksia?

– Käsikellot ovat niin sanotusti matalan kynnyksen soitin. Niistä saa miellyttävän äänen suhteellisen helposti. Käsikellojen soittaminen sopii kaiken ikäisille, joskaan kalliita kelloja ei kannata antaa aivan pienten lasten käsiin.

Miten käsikellot sopivat joulumusiikkiin?

– Käsikellot sopivat erinomaisesti joulumusiikkiin. Jokainen tuntee joululauluja, joissa puhutaan joulukelloista. Mikä ääni sopisikaan paremmin kuvaamaan niiden ääntä kuin käsikellojen sointi? Käsikellojen ääni itsessään riittää synnyttämään joulumieltä.

Millaista oli soittaa käsikelloja uudella jouluäänitteellä?

– Ääniteprojektista jäi oikein mukava mieli. Ilmapiiri oli äänityksissä leppoisa ja rohkaiseva. Jäi tunne, että sai musisoida vapaalla mielellä ilman ikäviä suorituspaineita.

Teksti: Juha Hakulinen

Ostoskorisi on tyhjä