SRK:n julkaisumyymala

Julkaistu 28.10.2015

Hillan jännittävä marjavuosi

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: herkullisia marjoja, kauniita värejä ja vaikka mitä tutkittavaa pienelle pohdiskelevalle Hilla-tytölle. Uusi lastenkirja tuo lähelle sen, kuinka Jumala on luonut meidät jokaisen – sen pienen sisaruksenkin, jota Hilla jännittyneenä mutta hiukan varautuneesti odottaa. Hillan marjavuoden on kirjoittanut Rea Tiirola-Tyni ja kuvittanut Lotta Vuorma.

Idea marjareissulla

Toissa kesänä Rea Tiirola-Tyni ajatteli, että kirjoittaminen oli nyt tässä, sillä kustantajille tarjotut tekstit eivät ottaneet tuulta alleen. Toisin kuitenkin kävi.
− Muutaman päivän kuluttua olin poimimassa vattuja. Mietiskelin siinä, kuinka ainakin Koillismaalla ihmiset aivan hullaantuvat marja-aikana. Mieleeni tuli tarina pikku Hillasta, jonka perhe on kova marjastamaan. Tarinalla oli heti nimi: Hillan marjavuosi.

Rea on aiemmin kirjoittanut runokirjan Silti kirkas (Kaarinan kaupunki 2010), joka sai Runo-Kaarina-palkinnon. Aiemmin samana vuonna SRK oli julkaissut runoantologian Keinuen, keinuttaen, jossa on mukana Rean runoja.

Tekstiä puheen rytmissä

− Ensimmäinen versio oli siis tarina marjastuksesta. Sitä oli ihana kirjoittaa. Olen kirjastossa työssä ja pidän paljon satutunteja, ja teksti laskeutui paperille puheen rytmissä.

Rea tarjosi tekstiä SRK:lle. Hän tiesi jo etukäteen, että pelkkä marjastusteema ei riitä. Kustannustoimittaja ehdotti, että mitä jos perheessä tapahtuisi jotain, mikä pistäisi Hillan kasvuhaasteen eteen? Esimerkiksi vauvan syntymä liittyisi Jumalan luomistyöstä kertovaan sanomaan.
− Se tuntui luonnolliselta aiheelta, Rea toteaa. − En halunnut mitään raskasta aihetta tähän. Lapsiperheissä on usein paljon lämpöä ja huumoria, ja halusin tuoda sitä tekstissä esille.

Lotta rakastaa värikylläisiä luontokuvia

Päätyönään kuvataidetta opettava Lotta Vuorma on tehnyt taidetta vuosien ajan. Hän on muun muassa suunnitellut oman kortti- ja julistekokoelman. Kirjaa hän ei ollut aiemmin kuvittanut.
− Kun sain Hillan marjavuoden käsikirjoituksen luettavaksi, tiesin heti että juuri tämän kirjan tahdon kuvittaa. Kirja on taitavasti ja ihanasti kirjoitettu. Päähenkilö oli noin tyttäremme ikäinen ja tarinaan oli siksikin helppo päästä sisälle, Lotta kuvailee.
Lotta halusi kuvituksellaan tuoda kirjaan lämpöä ja raikkautta.
− Lapsen maailmassa saa värit korostua. Nautin eniten värikylläisten luontokuvien työstämisestä.

Yhteistyön voimin

Kirjoittajan, kuvittajan, kustannustoimittajan ja taittajan välinen yhteistyö oli Lotan mukaan prosessissa merkittävää. Myös hänen tyttärensä oli apuna kuvien arvioijana ja mallina.
− Kirja on suunnattu lapsille, joten lapsen reaktiot ja ajatukset kuvista olivat todella tärkeitä.
− Painotuoretta kirjaa oli jännittävää odotella. Ovatkohan värit onnistuneet ja miltä kirja valmiina näyttää? Pahin jännitys laukesi, kun sain kustannustoimittajalta tsemppaavan viestin: ”Kirja on tullut painosta. Värit + muu painoasu on priimaa! Kirja hehkuu ja säteilee värejä ja hyvää tuulta. Onneksi olkoon!”

Teksti: Kaarina Haukipuro

Ostoskorisi on tyhjä