SRK:n julkaisumyymala

Julkaistu 22.9.2015

Heprealaiskirjeen sanomaa

KIRJOITTAMINEN EI OLLUT HELPPOA, MUTTA TEKI MIELI YRITTÄÄ

Pari vuotta sitten Keijo Nissilä sai SRK:lta pyynnön kirjoittaa selitysteoksen Heprealaiskirjeestä.
Kirjoituspyynnön taustalla oli tarve raamatunselitysteokselle sekä Nissilän samasta aiheesta kirjoittama väitöskirja. Nyt Nissilä paneutui uudestaan Heprealaiskirjeeseen.
– Väitöskirjani tietysti auttoi, mutta yritin kääntää uudelleen joka kiven ja kannon. Tämä oli hyvä kertausharjoitus.

Kiinnostavia vaiheita

Kirjoittaminen oli Nissilästä vaihtelevaa – ei helppoa, mutta teki mieli yrittää.
– Heprealaiskirje on valtava dokumentti. Sen äärellä tuntee itsensä pieneksi, Nissilä kertoo.
Hänestä oli kiinnostavaa tutkia kirjettä ja sen rakennetta nimenomaan puheen näkökulmasta. Sisällöllisesti ja opillisesti mielenkiintoista oli Kristuksen ylipapillinen virka, joka on kaiken pappeuden perusta.

Ajankohtaista viestiä

Nissilän mukaan Heprealaiskirjeen pääajatus nykylukijalle löytyy 12. luvun alusta: ”Katsokaamme uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsin ristin, häpeästä välittämättä. – Ajatelkaa häntä, joka kesti syntisten ankaran vastustuksen, jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi.” Viesti on hyvin ajankohtainen.
Tuore teos on kirjoittajalleen merkityksellinen monella tapaa.
– Se on tutkielma siinä mielessä, että yritän selvitellä epistolan sanomaa. Suuri merkitys minulle on ollut koko sillä prosessilla, jossa olen ollut, kun olen yrittänyt työstää tätä tutkielmaa. Paljon arvokkaita asioita on tullut esille vuorovaikutuksessa sekä kirjan lukuryhmän kanssa että raamattukursseilla kristillisyyden opistoissa. Olen tästä kiitollinen.

Teksti: Anne Puhakka

Ostoskorisi on tyhjä